Cum alegem automatizarea pentru poarta

Pentru un acces mai usor in interiorul curtii noastre, e bine sa profitam de automatizarea portilor de acces. Acest lucru se poate face indiferent de tipul acestora, fie ca sunt porti batante, fie ca folosim porti culisante. Vom prezenta in randurile urmatoare ale acestui articol cateva criterii de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne indreptam atentia catre achizitionarea unor asemenea sisteme de deschidere porti.
Tocmai de aceea am pregatit un mic ghid pentru alegerea unei automatizari pentru porti batante sau culisante. Cele mai importante lucruri si carcateristici pe care trebuie sa le luam in considerare cand alegem automatizarea de poarta.
De aceea ar fi indicat sa te orientezi in primul rand catre ce tip de automatizare ai nevoie, iar astfel vei putea sa iti controlezi poarta direct din telecomanda.
Totodata atunci cand intentionezi sa optezi pentru o poarta automatizata trebuie sa tii cont de tipul de deschidere al portilor pe care le ai deja. Poti opta de exemplu pentru o automatizare de poarta batanta in conditiile in care portile tale se deschid in interior sau exterior, sau poti sa optezi pentru o automatizare de poarta culisanta in conditia in care poarta se deschide pe orizontala.

Poarta culisanta

Pentru automatizari porti culisante si automatizari porti culisante industriale, in general trebuie sa stim 3 lucruri foarte importante:
1. Greutatea estimativa a portii – Pentru a alege motorul potrivit (Motor 400kg / 600 Kg / 800 Kg / 1200 Kg, etc). Exemplu : Daca poarta noastra are o greutate de 350 Kg atunci putem achizitiona un motor de minim 400 kg. Cu cat motorul este mai mare comparativ cu greutatea portii, cu atat durata de viata este mai mare, motorul fiind solicitat mai putin.
2. Lungimea portii – Deschiderea utila – Pentru a alege cremaliera: Lungime utila + 1 metru. Cremaliera se livreaza la lungime de 1 metru. Exemplu : Daca poarta noastra are 4 metri deschidere utila, vom achizitiona 5 metri de cremaliera.
3. Ciclu de lucru – Cate deschidere in perioada de timp. Daca avem o automatizare de uz rezidentilal cu pina la 10 deschideri pe zi ciclu de lucru este unul normal de 35%. Daca automatizarea este pentru uz intens atunci alegem o automatizare cu ciclu de 65 – 80 %, sau permanent 100%.

Poarta batanta

Pentru automatizari porti batante, in general trebuie sa stim 4 lucruri importante:
1. Dimensiunea unei foi (canat) – Pentru a alege motorul potrivit. Veti gasi motoare pentru 2 x 2 metri sau mai mari. De exemplu, daca aveti o poarta batanta din 2 canate (foi) de 3 metri veti alege un kit cu motoare de 2×3 metri sau mai mare.
2. Greutate unei foi (canat) – Pentru a alege motorul potrivit. Veti gasi motoare pentru greutate de la 200Kg sau mai mari pe foaie (canat) si se coreleaza cu dimensiunea canatului si dimensiunea stalpului. De exemplu, daca avem o poarta in 2 canate de 250KG si 2,5 metri / canat atunci alegem o automatizare care indeplineste ambele conditii, adica de 2×3 metri si 250KG / canat.
3. Ciclu de lucru – Daca avem o automatizare de uz rezidentilal cu pina la 10 deschideri pe zi ciclu de lucru este unul normal de 35%. Daca automatizarea este pentru uz industrial atunci alegem o automatizare cu ciclu de 65 – 80 %, sau permanent 100%.
4. Dimensiunea stalpilor este foarte importanta – Pentru a alege ce tip de automatizare se preteaza pentru anumiti stalpi, deci mare atentie.

In final indiferent de ce tip de poarta vorbim mai ramane de subliniat un singur aspect: diferenta intre sistemele pe 24 volti si cele la 220 volti. Aceasta diferenta consta in faptul ca cele la 24 de volti sunt folosite pentru uz industrial – acestea permit mai multe deschideri/inchideri consecutive fara ca motoarele sa intre in protectie termica.