Cum sa alegi usa de garaj

Usa de garaj este un produs cu perioada de utilizare relativ mare si un cost considerabil, iar alegerea acesteia trebuie sa fie una calculata. Usile de garaj pot ocupa aproximativ 15-20% din suprafata fatadei casei si de aceea alegerea ei devine una importanta.
O usa de garaj isi pune amprenta asupra designului casei, protejeaza garajul de conditiile meteo si trebuie sa-si pastreze rezistenta o perioada mare.
Pentru a veni in ajutorul tau am intocmit acest mic ghid pentru a va ajuta la alegerea usii de garaj.

Tipurile de usi de garaj:
Usi de garaj sectionale – Acestea sunt construite din sectiuni de panouri cu tabla de otel, care se ridica tot superior in interiorul garajului. Sunt izolate termic cu spuma poliuretanica sau polistiren expandat.
Usi de garaj rulou – Acestea sunt construite din lamele din aluminiu care se strang prin rulare tot in partea superioara a garajului. Lamelele sunt termoizolate cu spuma poliuretanica.
Principalele probleme pa care trebuie sa le luam in calcul cand alegem o usa de garaj sunt:

Spatiul necesar

Usile de garaj sectionale se ridica pe plafonul garajului, in interior, si in consecinta vor avea nevoie de spatiu atat in adancime cat si lateral, pe toata latimea acestora. Usa de garaj tip rulou insa are mai putine restrictii de instalare, caseta de strangere a covorului de lamele putand fi montata atat la interiorul garajului cat si la exterior.

Integragrea cu estetica casei

In special atunci cand garajul este integrat in structura casei impactul vizual al usii este foarte mare deoarece poate ocupa pana la 15-20% din suprafata fatadei. Alegerea tipului de usa, a modelului acesteia, a culorii sau texturii sunt esentiale pentru aspectul estetic al celui mai mare element decorativ al casei. In general se opteaza pentru asocierea vizuala a usii de garaj cu tamplaria sau acoperisul.

Siguranta

In variantele de utilizare standard toate tipurile de usi de garaj respecta normele tehnice de siguranta. Optional, in functie de regimul de utilizare, exista sisteme de siguranta suplimentare.
Usa de garaj sectionala este cea mai sigura din punct de vedere al utilizarii doarece poate fi dotata cu cele mai multe sisteme de siguranta. Totodata usa sectionala garanteaza cea mai buna siguranta antiefractie.

Termoizolatia

Daca garajul este incalzit este necesar sa instalati o usa de garaj cu termoizolatie. Daca acesta este neincalzit dar face parte din structura casei este recomandat sa folositi o usa termoizolata. Scopul termoizolarii garajului este pentru a pastra temperatura din interiorul acestuia la minim 10 grade Celsius in anotimpul rece.

Confort

Actionarea manuala este posibila doar la usile de garaj sectionale si se face foarte usor din punct de vedere al efortului. Chiar daca alegeti sistemul de actionare manuala va sfatuim sa pastrati la momentul instalarii spatiul necesar pentru o eventuala actionare electrica ulterioara.
Actionarea automata se face de principiu cu telecomanda radio si este posibila atat pentru usile de garaj sectioanale cat si pentru cele tip rulou. Alegerea tipului de motor precum si a altor accesorii ale sistemului de automatizare trebuie sa il faceti in functie de conditiile specifice de utilizare. Spre exemplu, in cazul garajelor cu un numar mare utilizatori, trebuie sa alegeti un motor cu frecventa mare de functionare, cu bariera de fotocelule pentru inchidere automata temporizata sau cu semafoare pentru gestionarea traficului pe sensurile de acces.